Test bundy Crazy JKT AFTER Lady
18. 1. 2025
Vyhledávání
Potřebujete poradit? 379 200 777
(Po–Pá 8:00–16:30)
23. 8. 2018
Porovnali jsme jednotlilvé druhy vařičů podle paliva. Poradíme vám s výběrem vhodného typu právě pro vaše cestování.
Ve světě vaření v přírodě už nejde jen o volbu mezi plynem a benzínem. Na scénu razantně vstoupily rychlovarné „turbovařiče“. Dnes už není na trhu jen průkopnický Jetboil, ale i další výrobci a taky tu máme vařiče lihové, na dřevo i univerzální vařiče pro více druhů paliva.
Základní rozdělení cestovních vařičů je založeno na druhu spalované látky a tak si zopakujme notoricky známá fakta, klady a zápory pro jednotlivá paliva.
Klasické turistické kartušové vařiče se hodí pro tradiční vaření (potraviny, které nejsou instantní) v nádobách ze slitin hliníku, titanu, nerezu nebo z klasického ešusu. Vařiče typu „rychlovarná konvice“ (jetboil) jsou výborné pro přípravu horké vody na nápoje nebo dehydrovanou stravu, nikoli na tradiční vaření.
Klasické
Běžné vařiče jsou potřeba, když klasicky vaříte v nádobí – těstoviny, rýži, polévky, chcete si opéct třeba šunku z konzervy atd. Vařič se většinou našroubuje na kartuši. Zapaluje se sirkami nebo zapalovačem, standardem je u novějších vařičů piezoelektrické zapalování. Zvýšení účinnosti výrazně podpoří ochrana proti větru.
Rychlovarné „jetboily“
Dodávají se jako sada vařiče s nádobou, přičemž fungují právě tehdy, když je vařič spojen s nádobou. Jsou vhodné pro rychlý a zároveň úsporný ohřev vody, zejména pro přípravu nápojů a dehydratované stravy. Všechny mají automatické zapalování. Cena těchto vařičů je výrazně vyšší než klasických, ale jde o set vařič + nádoba a dlouhodobě se vám investice vrátí díky úspoře paliva.
Doplňky k plynovým vařičům
Závětří zásadně ovlivňuje účinnost vaření i spotřebu paliva. Sofistikovanou volbou je skládací chránič před větrem Tatonka Faltwindschutz 10TLG.
Trojnožka pro větší stabilitu se hodí hlavně u vyšší kartuše a upevní se na její spodek.
Redukce na velkou plynovou bombu umožní využít outdoorový minivařič na klasických modrých bombách, které se prodávají v plynárnách a auto je uveze.
Benzíňáky jsou nenahraditelné pro dobrodruhy, vyhledávající místa odlehlá od civilizace nebo pro vyznavače zimního táboření. V mrazech je benzinový vařič spolehlivou jistotou, je odolný proti poruchám a jeho provoz je ekonomický. Navíc benzín seženete v každé vesnici, na rozdíl od kartuší s propanbutanem. Benzín se většinou přivádí do hořáku z externí tlakové lahve. Pozor, při cestování letadlem musí zcela prázdná a čistá.
Každý asi zná plechovou skládačku, která má uvnitř krabičku s pevným lihem. Jednoduchý bezporuchový vařič. Variantou je titanový skládací vařič od Esbitu na kostky pevného lihu, váží neuvěřitelných 11,5 g. Miniaturní je i vařič na pevný líh.
Fanoušky lihu potěší sada se dvěma hrnci s výměníkem tepla a oběma typy lihových vařičů (Esbit).
Levnější a jednodušší je používat zapalovač, je fajn mít jeden záložní. Někteří trampové mají raději obyčejné sirky, které ale snadno zvlhnou. Ideálním řešením je křesadlo, mnohými z nich rozděláte oheň za deště a v jakékoli nadmořské výšce a proto by si křesadlo měli přibalit pro jistotu do batohu všichni, kdo hodlají vařit výše, než ve 3000 metrech. Širokou nabídku křesadel má švédská značka Light My Fire.
V Rock Pointu jsme testovali oba druhy vařičů. Vařili jsme 1 litr studené vody do 90°C, výchozí teplota vody byla 16°C a vaření probíhalo v uzavřené místnosti, za bezvětří a teplotě 20°C. Všechny vařiče byly puštěny na plný výkon. Výkonnost vařičů jsme vyzkoušeli za bezvětří, a s pomocí ventilátoru i za větrných podmínek.
Jetboil znamená rychlé vaření
Výkonem a nízkou spotřebou paliva předčí klasické vařiče. Na uvaření litru vody potřebujete v bezvětří 3 minuty a 7 gramů plynu. Bez závětří počítejte s nárůstem obou hodnot asi o 20 %.
Klasické vařiče
U obvyklých vařičů, které se přišroubují na kartuši, bylo zajímavé porovnání rychlosti vaření se spotřebou plynu. Některé pomalejší vařiče vykazovaly malou spotřebu, automaticky tedy neznamená, že delší vaření přináší vyšší spotřebu.
Plynové kartuše
Vyzkoušeli jsme i plynové kartuše čtyř výrobců. Pro uživatele je zajímavé zjištění, že všechny propanbutanové bombičky dosáhly velice podobných výsledků. Za zapamatování stojí, že na uvaření litru vody v bezvětří spotřebujete zhruba 16–17 g plynu a při použití výkonného, klasického vařiče (ne jetboilu) trvá uvaření 3–4 minuty.
Koupit si můžete i tzv. zimní směs plynu s jiným poměrem látek v kartuši, než bývá obvyklé.
Vyzpovídal jsem zkušené outdoorové harcovníky – Honzu Trávníčka, Peggy Marvanovou, Honzu Haráče a Vaška Sůru.
Horolezec Honza Trávníček se spoléhá na plynové vařiče. Při výstupech v zóně smrti kombinuje jetboil s klasickým vařičem.
Cyklistka Peggy Marvanová má bohaté zkušenosti s vařením v zimě, včetně extrémních podmínek oblasti polárního kruhu. Nedělá z toho vědu. Dobrý benziňák a ochrana proti větru to jistí. V průběhu vítězného jarního závodu Tour Divide Race vařila na plynu.
Postřehy Honzy Haráče: Horolezci ve stěně jednoznačně preferují kombinaci rychlovarný jetboil & lyofilizovaná strava. Ještě tip při výrobě vody – roztápějte raději led než sníh.
Polárník Vašek Sůra vaří zásadně uvnitř ve stanu, jako všichni polárníci. Když ho budete chtít napodobit, pořiďte si překližkovou podložku a hlavně vyřešte odvětrání stanu. Jinak vám hrozí otrava zplodinami, a to nebezpečí není malé!
Ať už budete vařit na tom, či onom vařiči, nebo na ohni, přejeme vám bezproblémovou přípravu jídla a hlavně dobrou chuť!
Čtěte také
Věrnostní klub
Získejte až 15% slevu a spousty dalších výhod
Slevy na nákup až 15 %
Na vrácení zboží máte až 14 dní
Slevy na naše služby až 30 %