Naše webové stránky používají cookies. Pomáhají ke správné funkci stránek a lepšímu uživatelskému zážitku. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte. Rozumím

Jaký vařič si vzít s sebou na cesty?

Ve světě vaření v přírodě už nejde jen o volbu mezi plynem a benzínem. Na scénu razantně vstoupily rychlovarné „turbovařiče“. Dnes už není na trhu jen průkopnický Jetboil, ale i další výrobci a taky tu máme vařiče lihové, na dřevo i univerzální vařiče pro více druhů paliva.

Druhy vařičů podle paliva

Základní rozdělení cestovních vařičů je založeno na druhu spalované látky a tak si zopakujme notoricky známá fakta, klady a zápory pro jednotlivá paliva.

Plynové vařiče s kartušemi

  • Rychlé a snadné vaření
  • Vysoká účinnost vařičů
  • Čisté vaření
  • Stále k dispozici
  • Velmi přesná regulace plamene
  • Miniaturní a lehký vařič
  • Moderní vařiče mají obvykle piezoelektrické zapalování
  • Dražší provoz
  • Závislost na dostupnosti kartuší
  • Omezený výkon v mrazivém počasí
  • Spojení plynového hořáku s kartuší není sjednocené
  • Propanbutanové kartuše nesmí do letadla
     

Benzínové vařiče

  • Ekonomický provoz
  • Výkonný i za silného mrazu
  • Snadná dostupnost paliva
  • Horší regulace plamene
  • Externí tlaková láhev na palivo je spojena s vařičem hadičkou nebo trubkou
  • Bezproblémová přeprava letadlem
     

Univerzální „multifuel“ vařiče

  • Univerzální vařiče pro více druhů paliva
  • Vychází z benzínových vařičů, které jsou schopné spalovat plyn
  • Petrolejový vařič udělá z univerzálního speciální tryska, kterou lze obvykle dokoupit
     

Lihové vařiče

  • Palivem může být pevný nebo tekutý líh
  • Lihové vařiče jsou malé a lehké (tekutý i pevný líh)
  • Levné, dostupné palivo
  • Vařič na pevný líh je miniaturní a poslouží i jako záložní vařič

 

vařič Edelrid Kiro Ti Plynový vařič

(Edelrid)
vařič Coleman FEATHER STOVE Benzinový vařič

(Coleman)
vařič Msr WHISPERLITE Universal s lahví Univerzální vařič
benzin, plyn, petrolej
(MSR)
vařič Esbit na tuhý líh+ nádobí 585ml Vařič na tuhý líh

(Esbit)


PLYNOVÉ VAŘIČE na KARTUŠE

Klasické turistické kartušové vařiče se hodí pro tradiční vaření (potraviny, které nejsou instantní) v nádobách ze slitin hliníku, titanu, nerezu nebo z klasického ešusu. Vařiče typu „rychlovarná konvice“ (jetboil) jsou výborné pro přípravu horké vody na nápoje nebo dehydrovanou stravu, nikoli na tradiční vaření.

Klasické

Běžné vařiče jsou potřeba, když klasicky vaříte v nádobí – těstoviny, rýži, polévky, chcete si opéct třeba šunku z konzervy atd.  Vařič se většinou našroubuje na kartuši. Zapaluje se sirkami nebo zapalovačem, standardem je u novějších vařičů piezoelektrické zapalování. Zvýšení účinnosti výrazně podpoří ochrana proti větru.

Rychlovarné „jetboily“

Dodávají se jako sada vařiče s nádobou, přičemž fungují právě tehdy, když je vařič spojen s nádobou. Jsou vhodné pro rychlý a zároveň úsporný ohřev vody, zejména pro přípravu nápojů a dehydratované stravy. Všechny mají automatické zapalování. Cena těchto vařičů je výrazně vyšší než klasických, ale jde o set vařič + nádoba a dlouhodobě se vám investice vrátí díky úspoře paliva.

Doplňky k plynovým vařičům

Závětří zásadně ovlivňuje účinnost vaření i spotřebu paliva. Sofistikovanou volbou je skládací chránič před větrem Tatonka Faltwindschutz 10TLG.

Trojnožka pro větší stabilitu se hodí hlavně u vyšší kartuš a upevní se na její spodek.

Redukce na velkou plynovou bombu umožní využít outdoorový minivařič na klasických modrých bombách, které se prodávají v plynárnách a auto je uveze.

ROCK POINT TEST TURISTICKÝCH PLYNOVÝCH VAŘIČů S KARTUŠEMI

V Rock Pointu jsme testovali oba druhy vařičů. Vařili jsme 1 litr studené vody do 90°C, výchozí teplota vody byla 16°C a vaření probíhalo v uzavřené místnosti, za bezvětří a teplotě 20°C. Všechny vařiče byly puštěny na plný výkon. Výkonnost vařičů jsme vyzkoušeli za bezvětří, a s pomocí ventilátoru i za větrných podmínek.

Jetboil znamená rychlé vaření

Výkonem a nízkou spotřebou paliva předčí klasické vařiče. Na uvaření litru vody potřebujete v bezvětří 3 minuty a 7 gramů plynu. Bez závětří počítejte s nárůstem obou hodnot asi o 20 %.

Klasické vařiče

U obvyklých vařičů, které se přišroubují na kartuši, bylo zajímavé porovnání rychlosti vaření se spotřebou plynu. Některé pomalejší vařiče vykazovaly malou spotřebu, automaticky tedy neznamená, že delší vaření přináší vyšší spotřebu.

Plynové kartuše

Vyzkoušeli jsme i plynové kartuše čtyř výrobců. Pro uživatele je zajímavé zjištění, že všechny propanbutanové bombičky dosáhly velice podobných výsledků. Za zapamatování stojí, že na uvaření litru vody v bezvětří spotřebujete zhruba 16–17 g plynu a při použití výkonného, klasického vařiče (ne jetboilu) trvá uvaření 3–4 minuty.

Koupit si můžete i tzv. zimní směs plynu s jiným poměrem látek v kartuši, než bývá obvyklé.

Kompletní metodika a výsledky testu

vaření na plynovém vařiči

Rady pro nákup plynových vařičů

  • Před nákupem vařiče je nutné jasně zvážit priority a vědět, co chci.
  • Když preferujete dehydratovanou stravu a rychlou přípravu jídla a pití, zvolte rychlovarný set.
  • Máte rádi klasické vaření ve více nádobách – polévky, těstoviny s omáčkou, bramborová kaše, houby apod., pak volte klasický plynový vařič, na kartuše.
  • Při přípravě jídla úplně nespěcháte a je vám jedno, zda vaříte vodu 5 nebo 8 minut. V takovém případě může být důležitější spotřeba propanbutanu a tedy delší čas vaření na jednu kartuši. Např. při spotřebě 15 g plynu na 1 litr uvaříte teoreticky s kartuší 425 g celých 28,3 l vody. Při spotřebě 20 g už jen 21,25 l…
  • Když jste zvyklí vařit v závětří, u vchodu stanu, zajímejte se o výkonnost vařičů za bezvětří.


Benzínové vařiče

Benzíňáky jsou nenahraditelné pro dobrodruhy, vyhledávající místa odlehlá od civilizace nebo pro vyznavače zimního táboření. V mrazech je benzinový vařič spolehlivou jistotou, je odolný proti poruchám a jeho provoz je ekonomický. Navíc benzín seženete v každé vesnici, na rozdíl od kartuší s propanbutanem. Benzín se většinou přivádí do hořáku z externí tlakové lahve. Pozor, při cestování letadlem musí zcela prázdná a čistá.

LIHOVÉ VAŘIČE

Každý asi zná plechovou skládačku, která má uvnitř krabičku s pevným lihem. Jednoduchý bezporuchový vařič. Variantou je titanový skládací vařič od Esbitu na kostky pevného lihu, váží neuvěřitelných 11,5 g. Miniaturní je i vařič na pevný líh.

Fanoušky lihu potěší sada se dvěma hrnci s výměníkem tepla a oběma typy lihových vařičů (Esbit).

GRILOVÁNÍ

Když vám nevadí větší objem, pořiďte si „bezkouřový“, dvouplášťový LotusGrill. Díky ventilátoru bude připraven ke grilování za 3 minuty od zapálení dřevěného uhlí. Jeho výhodou je nízká spotřeba uhlí.

Na podobném principu skládačky jako u vařiče na pevný líh funguje přenosný gril (Esbit Gril). Ve složeném stavu ve velikosti notebooku. K tomu trochu dřevěného uhlí a na grilovačku si můžete vyrazit pěšky na oblíbené romantické místo. 

Ultralehký gril (106 g), to je vymakaný „dědečkův“ rošt Grandpa's FireGrill. Rozděláte si oheň, maso nebo rybu uchytíte do roštu, na rošt upevníte klacek a můžete grilovat.

Křesadlo nebo zapalovač?

Levnější a jednodušší je používat zapalovač, je fajn mít jeden záložní. Někteří trampové mají raději obyčejné sirky, které ale snadno zvlhnou. Ideálním řešením je křesadlo, mnohými z nich rozděláte oheň za deště a v jakékoli nadmořské výšce a proto by si křesadlo měli přibalit pro jistotu do batohu všichni, kdo hodlají vařit výše, než ve 3000 metrech. Širokou nabídku křesadel má švédská značka Light My Fire.

křesadlo Light my Fire

ZKUŠENOSTI ZKUŠENÝCH

Vyzpovídal jsem zkušené outdoorové harcovníky – Honzu Trávníčka, Peggy Marvanovou, Honzu Haráče a Vaška Sůru.

Horolezec Honza Trávníček se spoléhá na plynové vařiče. Při výstupech v zóně smrti kombinuje jetboil s klasickým vařičem.

Cyklistka Peggy Marvanová má bohaté zkušenosti s vařením v zimě, včetně extrémních podmínek oblasti polárního kruhu. Nedělá z toho vědu. Dobrý benziňák a ochrana proti větru to jistí. V průběhu vítězného jarního závodu Tour Divide Race vařila na plynu.

Postřehy Honzy Haráče: Horolezci ve stěně jednoznačně preferují kombinaci rychlovarný jetboil & lyofilizovaná strava. Ještě tip při výrobě vody – roztápějte raději led než sníh.

Polárník Vašek Sůra vaří zásadně uvnitř ve stanu, jako všichni polárníci. Když ho budete chtít napodobit, pořiďte si překližkovou podložku a hlavně vyřešte odvětrání stanu. Jinak vám hrozí otrava zplodinami, a to nebezpečí není malé!

Ať už budete vařit na tom, či onom vařiči, nebo na ohni, přejeme vám bezproblémovou přípravu jídla a hlavně dobrou chuť!

Text: Michal Bulička
Foto: Hannah, Light my Fire

Další outdoorové čtení

Odlišnosti mezi lezením na pískovci v Labském údolí a na vápenci ve španělském Jaénu
Pro ty z vás, kteří nejsou ve stavbě stanů kovanými experty, jsme připravili několik tipů a důležitých informací o stanech...
Termosky a termohrnky vám pomůžou udržet pití teplé (či studené) co nejdéle. Poradíme vám, jak správně na to...