Naše webové stránky používají cookies. Pomáhají ke správné funkci stránek a lepšímu uživatelskému zážitku. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Rozumím
Test outdoorového jídla LyoFood
SUŠENÉ JÍDLO LYO EXPEDITION
Historie společnosti LYO FOOD je velmi úzce spjatá se svým vlastníkem, firmou Lyovit – jedním z největších producentů mrazem sušených bylin, ovoce a zeleniny s více než 20 lety zkušeností na trhu. V roce 2013 získala tato značka oceněníGold Outdoor Industry Award za výjimečnou kvalitu výrobků a inovativní design.
Lyofilizace
Jedná se o metodu sušení vlhkých materiálů mrazem za nízkého parciálního tlaku. Využívá se jí především ve farmaceutickém a kosmetickém průmyslu. V potravinářském průmyslu jsou její výhody využívány především díky šetrnosti při sušení, pokrm tak neztrácí své výživové hodnoty a udrží si svou chuť.
V minulosti se s lyofilizací poprvé můžeme setkat na přelomu čtyřicátých a padesátých let dvacátého století, kdy hrozba studené války vyvolávala strach a vedla tak k vývoji nové konzervační technologie. Dále se lyofilizace používá třeba v astronautice.
Další předností lyofilizace je především nízká hmotnost takto vysušených potravin. Po usušení zůstává v jídle pouze 1 až 4% vody. Batoh tak můžeme mít o něco lehčí a přitom plný dobrot.
Výroba ve třech fázích
Vše se vyrábí z čerstvých surovin, ze kterých se uvaří jídlo klasickým způsobem, jako doma. Jen ve větší dávce.
Po uvaření následuje sušení. Jídlo se vysuší výše popsaným způsobem – lyofilizací. Po sušení se jídlo ochutnává, testuje a kontroluje, aby byla zaručena vysoká kvalita produktu.
Pokud jsou všechna kritéria splněna, putuje hotový produkt do balírny. Balí se do pytlíku, které jistě znáte z našich obchodů. Pytlíky jsou znovuuzavíratelné, což se hodí, když nechcete připravovat jídlo z celého balení.
Vysoká výživová hodnota bez chemie
Firma LYO FOOD si mnoho plodin pěstuje na svých vlastních polích a kvalita tak může být kontrolována již od počátku výroby. Umělé přísady, další cukr, palmový olej a konzervační látky? Nic takového tady nenajdete… Vše je ze 100% přírodních surovin a tak už se do nich nic jiného „sypat“ nemusí.
Jako od babičky?
Po pravdě, jako od babičky to samozřejmě není. Ale… pár jídel jsem vyzkoušel i od jiných výrobců. A stejně tak, jako každá naše babička nebo maminka vaří jinak, tak je tomu i v tomto případě. Jeden výrobce má pokrmy malinko planější, jiný pikantnější nebo méně slané… „projíst se“ jimi už musíte sami.
LYOFOOD má jídla dobře dochucená. I nabídka produktové řady LYO EXPEDITION a kombinace chutí je zajímavá. S masem, bez masa, bez laktózy, bez lepku… výběr je opravdu velký!
Mě nejvíce na LYOFOOD zaujaly jejich drinky, smoothie a jednodruhové sušené ovoce i zelenina na dochucení kašovitých pokrmů. Třeba taková kopřiva. Věděli jste, že obsahuje 22 g bílkovin na 100 g a spoustu vitaminů a minerálů (A, K, B6, kyselinu listovou, Ca, P, Mg, Fe, Zn)? Mezi dalšími je například špenát, brusinka, černý rybíz, malina, borůvka, atd.
Tak co, zkusíte to? Taky jsem byl skeptický, ale moc jsem si pochutnal!
Přeji vám mnoho krásných chutí a zážitků s lyofilizovanou stravou. „Bon apétit!“
skladování: při pokojové teplotě příprava jídla/polévky: Otevřete, zalijete horkou vodou, zavřete sáček a necháte 10 minut stát a vydatné a chutné jídlo je připraveno ke konzumaci. Minimální odpad a spotřeba vody (nemusíte mýt nádobí), stačí jedna nádoba na vaření i pro vícečlenou skupinu. příprava ovocného nápoje: použijte 1-2 lžíce prášku do 250 ml vody.
Kde prodávám:Rock Point Riegrova Olomouc Outdoorové sporty provozuji od roku:1993 Prodávám outdoorové zboží od roku:2008 V Rock Pointu jsem od roku:2008 Aktivity, při kterých se cítím jako ryba ve vodě:běh, skialp, vysokohorská turistika