Naše webové stránky používají cookies. Pomáhají ke správné funkci stránek a lepšímu uživatelskému zážitku. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte. Rozumím

Vaření v polních podmínkách aneb kdo je připraven, není překvapen

Při toulkách přírodou je důležité myslet i na pravidelný přísun energie. Vícedenní pobyt mimo civilizaci vyžaduje, abyste si vzali s sebou vše potřebné a mohli si tak připravit vydatné jídlo kdykoli bude potřeba. Vybavte se proto na cesty dostatkem surovin a turistickým nádobím, díky kterým hlad bezpečně zaženete.

Co vám nesmí chybět, od křesadla, plastových příborů přes skládací nádobí a nerezový ešus až ke kartušovému vařiči, ale i na co se při přípravě jídla v přírodě připravit vám napoví následující řádky.

Jaké ingredience zvolit?

Abyste po celou dobu výletu měli dostatek jídla, ale zároveň netáhli zbytečnou zátěž, kterou nevyužijete, je důležité naplánovat si vše předem – a to jak suroviny, tak vhodné turistické nádobí. Rozhodujte se především podle toho, do jakých podmínek a na jak dlouho se do přírody chystáte. Tomu pak přizpůsobte výběr potravin podle trvanlivosti, váhy a objemu, ale i podle doby vaření. Jednou z možností jsou například trvanlivá jídla na cesty. Pokud víte, že budete mít možnost využít čerstvé lokální suroviny, nebojte se jich. Například čerstvé ovoce a zelenina nebo grilování ryb jsou jednou z možností, jak obohatit svůj jídelníček na cestách.

Vaření v příroděVaření v přírodě: Možnosti přípravy jídla v přírodě jsou široké, vždy volte suroviny podle trvanlivosti, váhy, velikosti i doby vaření.

Nádobí, ve kterém budeme vařit

Nádobí přizpůsobte vždy surovinám, které plánujete při vaření využít. Řiďte se ale samozřejmě i podle hmotnosti a způsobu vaření. Existuje mnoho druhů turistického nádobí a je důležité vybrat ten nejvhodnější způsob právě pro vás.

Ten, kdo sází na českou klasiku, může zvolit tradiční hliníkový nebo nerezový ešus, který využije jak při vaření na kempingovém plynovém vařiči, tak na ohni. Osvědčená je například třídílná sada nádobí na kempování Makalu od českého výrobce ALB.

Výhody:
 

  • Nízká hmotnost
  • Vysoká odolnost

 

Další variantou, ideální pro delší pobyt v divočině či přechod hor, je skládací silikonové nádobí. Jeho předností je lehkost a skladnost. Doplnit jej navíc můžete například sadou plastového nádobí na servírování nebo plastovými příbory. Mezi přední výrobce patří například Sea To Summit nebo Light My Fire, kteří jsou dlouhodobě oblíbení mezi všemi outdoorovými nadšenci.

Výhody:
 

  • Velmi nízká hmotnost
  • Skladnost a kompaktnost i hrnců s vyšším objemem
  • Výběr jak samostatných hrnců, tak i setů
  • Dlouhá životnost

 

Plastové a silikonové skládací nádobí Sea to Summit obsahuje vše co budete potřebovat
Značka Sea to Summit nabízí širokou škálu skládacího silikonového nebo plastového nádobí, které využijete při toulkách po Čechách i v zahraničí.

V neposlední řadě můžete sáhnout po klasických hrncích z tvrzených slitin hliníku se speciálními povrchovými úpravami. Ty jsou vyrobené tak, že potraviny nepřijdou do kontaktu s hliníkem a nedochází tak k jeho uvolňování do jídla. Volit můžete také z několika značek, například Msr, GSI, Sea To Summit a mnoha dalších.

Výhody:
 

  • Nízká váha
  • Úsporné a skladné uspořádání
  • Využijete jak pro pobyt v přírodě, tak například na chatu
  • Sety jsou určené pro 1-4 osoby, můžete tak vybrat přímo na míru

 

Sady nádobí Light My Fire jsou typické svou barevností, lehkostí, skladností a bezpečným materiálem
Sady nádobí Light My Fire na kempování využijete i pro větší skupinku lidí.

Otevřený oheň vs. vařič – podle čeho se rozhodnout?

Ať už budete vařit jenom čaj v nerezovém ešusu pro zahřátí po chladné noci nebo poctivou večeři pro načerpání energie v závěru náročného dne, bez zdroje tepla se neobejdete. Romantickou variantou je rozdělat si vlastní ohýnek, na kterém jde vaření raz dva. V současné době při panujícím suchu je však na mnoha místech rozdělávání ohňů zakázáno nebo podléhá přísným pravidlům. Nejjednodušší možností je proto mít s sebou vlastní kempingový plynový vařič, který může být velmi skladný a lehký a přibalíte jej tak do prakticky každého batohu či krosny.

Kartušový vařič – pro vaření kdekoli a kdykoli

Nabídka vařičů na cesty je široká, na trhu jsou k dispozici vařiče plynové, benzínové, lihové nebo tzv. „multifluel“. Každý druh má své výhody i nevýhody.

Předností kartušových vařičů je velikost a hmotnost vařiče, rychlé, snadné a čisté vaření i snadné ovládání. Použít jej můžete za jakéhokoli počasí. Nevýhodou pak může být dražší provoz a také to, že kartuše není možné přepravovat v letadle.

Klasické kempingové plynové vařiče jsou vhodné pro tradiční vaření v klasických nebo nerezových ešusech či jiných nádobách ze slitin hliníku, titanu nebo nerezu.

Naopak takzvané rychlovarné „jetboily“ se dodávají jako sada vařiče s nádobou a jsou vhodné pro rychlý a úsporný ohřev vody pro přípravu nápojů nebo dehydratované stravy.

Zásady bezpečnosti rozdělání ohně

Pokud se rozhodnete vyrazit bez kempingového plynového vařiče a vařit budete na ohni, vždy dbejte na bezpečnostní zásady. V lese lze rozdělávat oheň jen na vyhrazených místech, jinak platí pravidlo vzdálenosti nejméně 50 m od okraje lesa a v dostatečné vzdálenosti od budov a zemědělských ploch. Dejte ale pozor i na suchou trávu, seno nebo slámu. Oheň je vždy nutné oddělit od okolí, například ohraničením kameny, obsypáním pískem nebo vyhloubením důlku.

Rozdělat oheň v přírodě není složité, pokud nenajdete stálé ohniště. Potřebovat budete jen zápalky nebo křesadlo, u kterého máte jistotu, že se oheň vždy podaří zapálit. Jeho ovládání je jednoduché a oheň tak zvládne rozdělat každý během chvilky. Vše ostatní najdete v přírodě.

Jak na to?

  • Vyberte místo s ohledem na směr a sílu větru
  • Vyhrabejte kousek zeminy či drn, aby bylo ohniště v důlku
  • Ohniště obložte kameny nebo pískem, abyste zabránili šíření
  • Na podpal jsou vhodné suché větvičky, suchá tráva nebo seno
  • Pomocí křesadla zapalte oheň
  • Na přikládání se hodí silnější vyschlé větve
  • Z kamenů nebo silných větví můžete vytvořit konstrukci pro zavěšení ešusu
  • Po použití ohniště ho nezapomeňte důkladně zalít vodou a zahladit


Grilování v přírodě

Pokud nevyrážíte jen po Čechách, ale plánujete navštívit zahraničí, máte možnost vařit i z místních surovin. Zážitek z jídla je na cestě ještě intenzivnější. Čerstvou lokální zeleninu a ovoce seženete prakticky v každé malé vesničce kdekoli po světě a byla by škoda místní poklady neochutnat, stejně jako například ryby a mořské plody v přímořských oblastech. Právě jejich příprava je i v kempu nebo přírodě velice snadná – pro grilování ryb, ale i dalších pochoutek – masa hub nebo zeleniny, stačí mít s sebou skladný grilovací rošt, například od značky Light my fire, který jednoduše nasadíte na klacek a můžete opékat cokoli nad jakýmkoli ohněm.

skladný přenosný grilovací rošt, který připevníte na jakýkoliv klacek - Light my fire Grandpa´s firegrill
Značka Light my fire např. nabízí lehký přenosný rošt Grandpas, nejen pro grilování ryb, který jednoduše upevníte na jakýkoliv klacek co máte po ruce a můžete připravovat lahodnou večeři.

 

Text: Rock Point
Foto: Jakub Cejpek, Light My Fire, Sea to Summit, GSI

Další outdoorové čtení

Každý lezec, ať začátečník nebo zkušenější musí při přechodu z umělé stěny na skálu počítat s určitými rozdíly. Na co tedy myslet?
Chystáte se na horskou túru nebo třeba delší expedici a řešíte, jaké jídlo na cesty zvolit? Poradíme vám...
Jak se postarat o oblečení z vlny merina? Poradíme vám jak jej prát a sušit...