Naše webové stránky používají cookies. Pomáhají ke správné funkci stránek a lepšímu uživatelskému zážitku. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte. Rozumím

Nejlepší večeře do bivaku

Instantní jídlo Adventure Menu by se dalo shrnout jednoduchou větou – "není sice nejlevnější, ale dobře chutná a je praktické”. Při výstupu v Dauphinských Alpách ho vyzkoušel náš dlouholetý kamarád a ambasador Jakub Cejpek. Přečtěte si, jakou zkušenost má s touto českou značkou.

Jídlo Adventure Menu je oblíbené pro svou výtečnou chuť a snadnou přípravu
Jakub Cejpek (vlevo) a Lukáš Klingora před večeří v bivaku v 3100 metrech

Musím se přiznat, že si na výletech rád normálně uvařím. Při dlouhých letních večerech po širákem i těch zimních pod střechou winterraumu je dostatek času pokrájet cibulku, připravit rozličné ingredience a vychutnat si jídlo, které po dni na čerstvém vzduchu radostně zaplní žaludek.

Jiná situace ale nastává, když šetříte každý gram, když musíte pracně roztápět sníh, abyste měli aspoň trochu vody a když už se nemůžete dočkat, až promrzlé prsty strčíte do spacáku. Pro horské bivaky nebo zimní stanování je instantní jídlo ideální. Stačí jen uvařit vodu a zalít sáček. Žádné zbytečné plýtvání plynem ani vodou a hlavně žádné mytí nádobí.

Adventure Menu - stačí ohřát a vynikající jídlo je připraveno
Stačí uvařit vodu, počkat 10 minut a jídlo je připraveno

A přitom si můžete i pochutnat. Pravda, tento parametr je vždy subjektivní, ale většina lidí, co Adventure Menu vyzkoušela, si ho v této kategorii jídel dost pochvalovala. Dělají se slaná i sladká, vegetariánská i masová, kuchyně evropské i asijské. Příchutí je celá řada a tak si myslím, třeba i po chvíli zkoušení, vybere oblíbené jídlo každý. Adventure Menu se vyrábí v Česku, je 100% přírodní, bez chemických přísad. 

Pro mě, jako správného Čecha, je ovšem nejdůležitější velikost porce. Ty menší mají hmotnost balení něco přes 130 gramů a po zalití asi 400 gramů, u větších získáte z asi 160gramového balení zhruba 600 gramů jídla. Já osobně nemusím váhat a kdo je preciznější, může se rozhodnout podle podrobného rozpisu výživových hodnot. 

Adventure Menu můžete ohřát na plynovém vařiči nebo v samoohřevných sáčcích
Adventure Menu můžete zalít vařící vodou nebo použít samoohřevné sáčky. Vybírat můžete z mnoha různých příchutí, slaných i sladkých

Adventure Menu jsme si dali k večeři v bivaku v 3100 metrech pod jižním pilířem Barre des Écrins v Dauphinéských Alpách. Pro kamaráda Lukyho byla velká porce i po předchozím 3hodinovém přístupu příliš, ale já jsem ho se svým apetitem naštěstí zachránil od plýtvání.

Na jižním pilíři Barre des Écrins (TD, 5c, 1300 m)
Na jižním pilíři Barre des Écrins (TD, 5c, 1300 m) - při náročnějších výstupech se každý ušetřený gram v batohu počítá

Videonávod, jak připravit jídlo Adventure Menu
 

 

Vyberte si podle své chutě  - celá nabídka jídel Adventure Menu

 

Text a foto: Jakub Cejpek
 



Jakub Cejpek - člen Rock Point Teamu
JAKUB CEJPEK

Fotograf, horský průvodce a člen Rock Point Týmu. Z horských disciplín zkouší všechno možné od lezení po skialp a nevalnou kvalitu maskuje univerzálností. Hodně fotí, občas něco natočí a hlavně je rád venku.


www.cejpek.com
IG: @jakubcejpek

Další outdoorové čtení

Zásady bezpečnosti na ferratách a plánování ferratové túry...

Vyznáte se v teplotním rozdělení spacích pytlů? Hannah je testuje v laboratořích a jejich dělení...
Znáte 8 rychlých chvatů, díky kterým usadíte batoh na záda SPRÁVNĚ? Sepsali jsme vám je...